Vseslovensko petje

Vseslovensko petje s srci” je dogodek, ki že tretje leto zapovrstjo s prepevanjem slovenskih pesmi povezuje Slovence in Slovenke v vsakodnevnem življenju.

Slovenci smo narod petja in prav petje je tisto, ki nas zmore znova bolje povezati. Petje povezuje vse generacije doma in po svetu. Zato potrebujemo le dobro voljo.

Ko skupaj zapojemo, povežemo energijo zvoka in moč besede. Povežemo se sami s seboj in z drugimi v celoto, ki je prežeta z vibracijo ljubezni, radosti in miru.

Po naši tradiciji na dan Sv. Jurija, to je 23. aprila, Sv. Jurij nosi vejico po hišah za dobro letino in zdravje. Zato je pravi dan, da se Slovenci in Slovenke znova povežemo s prepevanjem pesmi, da se povežemo z mislijo o zdravju in obilju, kajti prav to vsi potrebujemo v teh drugačnih časih.

V letu 2020 bomo znova prepevali 23. aprila med 10. in 11. uro.

KJE? Tokrat pojemo od doma, lahko na balkonih, avtu, bolnišnični postelji, tisti ki ste na delovnih mestih pa kolikor je mogoče zapojte v mislih ali pa na glas, kolikor vam v danem trenutku omogoča delovno mesto.

KAKO? Vsi zapojemo himno in Lipa zelenela je, ostalo je po vašem izboru. Pomembno je, da pojete s srcem. Besedila najdete na youtube, www.besedilo, www.narodne-pesmi.si

Na spletni strani http://www.vseslovenskopetje.si/, najdete prijavnico, kamor vpišete podatke o sodelovanju. Primer dobre prakse iz preteklega leta Ravne na Koroškem: https://www.ravne.si/objava/188660 Verjamem, da je boljše sodelovanje in povezanost mogoče doseči z majhnimi koraki, ki imajo lahko na dolgi rok velik učinek.

Hkrati vzgajamo novo generacijo mladih, da bodo slovenski jezik, kulturo in svojo in identiteto lažje in bolje čutili. Lani je projekt podprl s častnim pokroviteljstvom predsednik države gospod Borut Pahor, letos je častno pokroviteljstvo prevzel gospod Marjan Šarec, v času njegovega predsedovanja.

Saj veste, kdor poje, dobro misli.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost